050 559 5778

Ta kontakt
FOTO: Pixabay

Stort sug efter strövtåg i skog och mark

Stort sug efter strövtåg i skog och mark

Publicerad i Skogsbruket 5 / 20

I coronapandemins spår är de inhemska friluftslederna populärare än någonsin. I de nationalparker, som Forststyrelsen förvaltar, finns sammanlagt cirka 5 000 kilometer markerade rutter för den som vill ut och vandra.

På nationalparkernas friluftsleder, i synnerhet i södra Finland, har det under våren och försommaren rått trängsel.

– Vi försökte analysera om den snöfattiga vintern och därmed större framkomligheten bidragit, men kom fram till att den främsta orsaken var coronaviruset och människors önskan att ta sig ut i naturen och röra på sig när andra hobbymöjligheter varit begränsade, säger Päivi Rosqvist som är kommunikationschef vid Forststyrelsens Naturtjänster.

Medan nationalparkerna i södra Finland varit extra välbesökta har det i nationalparkerna i Lappland däremot varit stillsammare än vanligt, eftersom besöksmängderna i norr är starkt kopplade till turismen.

Som att träffa släkten
Även om rusningen föranlett ett visst huvudbry och specialarrangemang är man på Forststyrelsen glad över populariteten.

– Det är fint att personer, som kanske tidigare inte hittat ut till naturen, gjort det nu. Samtidigt har vi blivit medvetna om vissa förbättringsbehov, bland annat vad gäller parkeringsplatser och kommunikation. Vi ska också försöka bli bättre på att förmedla utflyktsetikett till våra nya besökare, säger Päivi Rosqvist.

Förstagångsbesökare kan behöva uppmärksammas bland annat på att privata eldstäder, engångsgrillar och lösa hundar inte hör hemma i nationalparken, eller att man inte ska ockupera eldplatsen i timmar, utan låta också andra få plats.

– En grundregel, då man besöker nationalparker, är att ha samma inställning som då man går på släktkalas: Uppför dig väl och ta hänsyn till andra. Då har både du själv och alla andra trevligt.

Öppet för alla
Det finns totalt 40 nationalparker runt om i Finland. Alla sköts av Forststyrelsen.

Nationalparkerna är stora naturskyddsområden, som samtidigt är natursevärdheter öppna för alla som vill njuta och koppla av i naturen. De erbjuder markerade leder, naturstigar, platser där man kan göra upp eld, möjlighet till övernattning och olika typer av service genom samarbets-partner.

De äldsta nationalparkerna är Pallas-Yllästunturi och Pyhätunturi som grundades år 1938. Det senaste tillskottet är Hossa, i Suomussalmi, som invigdes 2017 i samband med firandet av Finlands 100-årsjubileum. I fjol hade de finländska nationalparkerna sammanlagt drygt 3 miljoner besökare. Populärast var Pallas-Yllästunturi nationalpark med drygt en halv miljon besökare.

Bra för naturen
Besöksmängden i nationalparkerna har redan en tid varit på stigande vilket märks i form av slitage och stigande reparationsskuld. Beskedet om ökad basfinansiering och extra anslag 2020–2021 genom de så kallade framtidsinvesteringarna var därför välkommet och pengarna kommer att användas både för naturskyddsarbete och förbättring av infrastruktur.

– Förbättringarna görs enligt efterfrågan – där det finns det största besökarantalet eller de största bristerna i tjänsterna, säger Päivi Rosqvist.

Sammanlagt består nationalparkerna av 5 000 kilometer markerade leder, en sträcka som motsvarar drygt fyra vandringar genom Finland från söder till norr eller tvärtom. Satsningen på underhållet går hand i hand med nationalparkernas basuppgift – att värna om naturen.

– Att vi sköter lederna så att de hålls i skick och går via de vackraste platserna gör att folk håller sig till dem, utan att avvika och skada naturen, säger Päivi
Rosqvist.
 

Många möjligheter
Enligt henne har vandringskulturen förändrats. Om man tidigare gav sig ut med tält och ryggsäck för att vandra flera dagar i sträck görs det numera mycket dagsutflykter. I stället för att krypa ner in i en sovsäck till natten föredrar man en bekväm säng. Valet av typ av vandring är fritt för var och en och tröskeln för att besöka nationalparkerna ska vara låg.

– Det är viktigt för oss att vi har rutter och objekt där man också kommer fram med barnvagn, rullstol eller rollator – våra friluftsleder ska finnas till för alla.

Vandring är heller inte den enda motionsform man kan ägna sig åt i nationalparkerna. I utbudet ingår på viss håll också möjlighet till aktiviteter såsom längdskidåkning, cykling, ridning, klättring, simning och geocaching.

– Ibland uppstår diskussionen om det är okej att det till exempel cyklas i nationalparken, men vi tycker inte att det är vår sak att bestämma på vilket sätt man rör sig, även om man givetvis ska hålla sig till de för aktiviteten hänvisade lederna. Folk vill prova på olika aktiviteter och genom att erbjuda olika möjligheter når vi också ut till nya målgrupper, säger Päivi Rosqvist.

Service för båtfolket
I nationalparkerna i skärgården och längs kusten finns möjlighet till bland annat paddling och segling.

– Tack vare tilläggsresurserna vi beviljats, kommer vi också att kunna förbättra bryggor och vågbrytare. Att koncentrera båttrafiken till vissa ställen i stället för att ha den utspridd till alla naturhamnar är också bra för naturen.

För den som är intresserad av att besöka någon av nationalparkerna rekommenderar Päivi Rosqvist att man förbereder sig genom att gå till webbsajten utinaturen.fi och läsa på.

– Där hittar man allt man behöver veta, utgående från vad man vill göra och sin egen nivå, säger hon.

Text: Agneta Sjöblom

Fem regler för friluftslivet

  1. Respektera naturen – ändra inget i den. Håll sällskapsdjur kopplade.
  2. Håll dig till markerade leder och följ alla regler som gäller färdsätt. Kontrollera om och när det finns begränsningar som gäller vistelsen vid ditt utflyktsmål.
  3. Slå läger endast på anvisade platser.
    Diska eller tvätta dig aldrig direkt i vattendrag. Följ reglerna som gäller vid ödestugorna.
  4. Gör upp eld på anvisade eldplatser, använd helst friluftskök. Gör aldrig upp eld när varning för skogs- eller gräsbrand råder.
  5. Skräpa inte ner.

Källa: Forststyrelsen, www.utinaturen.fi

Vill du läsa flera artiklar som denna?
Bli prenumerant
Ta kontakt

Lillviksvägen 6
02360 Esbo