Ledaren: Ta en bokslutsdiskussion utan siffror
Ledaren: Ta en bokslutsdiskussion utan siffror
Publicerad i Skogsbruket 8 / 21
ÅRET NÄRMAR SIG sitt slut, och företagen börjar jobba med sina ekonomiska bokslut. Sånt gör man också som skogsägare i deklareringstider. Slutet av året, med längre helger, brukar innebära lite mera tid att ta det lugnt, och vad passar då bättre än att ta en bokslutsdiskussion med sig själv.
Nu syftar jag på att göra ett bokslut över det egna skogsbruket och främst ett bokslut som inte handlar om siffror. Jag tänker mera på en reflektion över vad man vill med sitt skogsbruk. Vad gick bra i år, vilka åtgärder funkade inte riktigt lika bra, vad vill jag utveckla? Vet du vad du vill med ditt skogsbruk?
Du kan börja med att bläddra i din skogsbruksplan, kolla i MinSkog.fi eller någon privat aktörs nättjänst, om du har tillgång till en sådan. Hur ser nuläget ut? Är alla skogsvårdsarbeten utförda, finns det brådskande gallringar? Har du något annat än virkesproduktion som mål med ditt skogsbruk? Är det mångbruk, rekreation eller naturvård som väger tyngst?
Då du går igenom din egen skog med dessa frågor i huvudet föds olika tankar. Man kan också ha olika mål för valda delar av skogen. Skriv ner dina tankar om ditt skogsbruk. Det är absolut värt ett försök att dokumentera tankarna. Efter att de egna visionerna finns nertecknade är det lättare att börja diskutera med fackmän om vad du vill med din skog.
Gjorde du virkesaffärer under året? Läget under året var gynnsamt ur prissynvinkel. Jag hoppas att utförandet i praktiken också motsvarade målbilderna. Om inte, är det läge att definiera vad du vill göra noggrannare nästa gång det blir aktuellt.
Förnyelsen är beställd, och gör du arbetet själv är det bra att tänka igenom beställningen av plantorna, så att allt blir som du tänkt. Skötte du själv plantskogarna, eller köpte du tjänsten av en utomstående aktör? Blev jobbet bra utfört? Lämnades viltbuskage? Var antalet stammar, efter åtgärden, till belåtenhet? Om svaren på någon av dessa frågor är nej, eller om du tvekar, lönar det sig att reflektera över vad som kan göras bättre nästa gång.
Framförallt hoppas jag att du hann njuta av att sitta i den egna skogen. Under en kaffepaus mitt i röjningsarbetet eller genom att bara kravlöst gå omkring i den en stund. Kom ihåg att njuta också av att vara skogsägare.

Björn Stenmark, Chefredaktör
Text: Björn Stenmark