Anmäl innan du avverkar!
Publicerad i Skogsbruket 8 / 19
En anmälan om användning av skog är inte en ansökan om tillstånd för en avverkning. Men anmälan innan en avverkning är ändå viktig av flera orsaker, säger Martin Sjölind på Finlands skogscentral.
I områden där skogslagen är i kraft ska en anmälan om användning av skog göras minst tio dagar innan avverkningen. Trots det händer det rätt ofta att anmälningen glöms bort.
– Det här är en grundläggande åtgärd som ibland helt enkelt glöms bort. Alla anmälningar kontrolleras av Skogscentralen och om inget annat meddelas är det fritt fram att börja avverka då tio dagar har gått, berättar Martin Sjölind, fackman på Skogscentralen i Vasa.
ANMÄLAN ÄR I KRAFT TRE ÅR.
En del anmälningar kan beröra skydds- eller flygekorrområden och då vidarebefordras de till NTM-centralen. Skogscentralen kontrollerar att det inte finns begränsningar som påverkar den planerade avverkningen och efter anmälan om förnyelseavverkning följer centralen upp hur ett nytt plantbestånd har åstadkommits.

VIKTIGT VERKTYG
Enligt Sjölind är det ett problem att vissa anmälningar inte görs. Försummelsen kan i värsta fall leda till böter.
– En anmälan om användning av skog är det bästa verktyget för att följa med hur mycket som har avverkats i landet. Finland kan inte bedriva seriös skogspolitik och framhäva sig som en ansvarsfull skogsbruksnation om vi inte har en bra översikt över vad som händer i våra skogar, säger han. Han vill inte direkt använda begreppet illegal avverkning som kanske för tankarna till skogsskövling i regnskogar.
– Men det kan också användas för en gallring som av ren oförsiktighet har gjorts utan anmälan till skogscentralen. I den globala miljödebatten – och i kolbindningsdebatten i synnerhet – är det ett trumfkort för Finland att visa att mark- ägare tar sitt ansvar och varje avverkning blir registrerad. Utan anmälningsförfarandet tappar Finlands skogsbruk en del av sin trovärdighet, anser Sjölind.
– Med dagens satellitbilder kan vem som helst söka reda på avverkningsytor och peka på brister ifall det inte finns ett bevis från myndighetens sida att avverkningen har blivit anmäld enligt skogslagen. Därför är det viktigt att man anmäler.
ENKELT ATT ANMÄLA
Enligt honom är det inte svårt att göra en anmälan.
– Vid en virkesaffär ingår det ofta i kontraktet att köparen gör anmälan, speciellt vid rotförsäljning. Däremot kan det uppstå situationer att ingen tar på sig ansvaret om markägaren säljer virke på leverans. Då ligger ansvaret på skogsägaren, säger Sjölind. Och fortsätter:
– Men om markägaren ska göra det själv är det lättast att ta hjälp av en skogsfackman eller göra det snabbt genom att använda den digitala tjänsten Minskog.fi eller genom att använda en blankett på skogscentralens webbplats. Han poängterar att både förnyelseavverkningar och beståndsvårdande avverkningar, såsom gallringar, ska anmälas om det uppstår virke som säljs kommersiellt.
– Småskaliga avverkningar helt för eget bruk behöver däremot inte anmälas. Vid osäkra fall är det bäst att anmäla för säkerhets skull. Om en markägare behöver undantagstillstånd för att påbörja avverkningen genast och inte hinner vänta tio dagar kostar det 80 euro. Annars är behandlingen av anmälan gratis. Undantag finns beskrivna i skogslagen och på Skogscentralens webbplats. Om skogslagen inte gäller kan exempelvis kommunen sätta gränser för skogsbruket. I sådana fall ska tillstånd sökas där.
TEXT: CHRISTOFFER THOMASFOLK