Plantskogen ska skötas oberoende av stödets storlek
Plantskogen ska skötas oberoende av stödets storlek
Publicerad i Skogsbruket 6 / 23
Att privata skogsägare kan få olika stöd för sitt skogsbruk är inget nytt för läsarna av Skogsbruket. I början av nästa år tas Metka i bruk, och det innebär en del förändringar.
Stödet för skogsbruket har långa anor och har setts som en viktig del i det finska skogsbruket. Resultaten av den höga tillväxt, som vi har i våra skogar, är till en betydande del ett resultat av stöden. Under de senaste åren har man också diskuterat de nackdelar som ett kraftigt stöd för virkesproduktionen för med sig. En del av de skogsdikningar som man gjort, kunde säkert, med facit på hand, ha prioriterats ner. Till all lycka lär vi oss av våra misstag och gör förbättringar för att undvika liknande misstag i framtiden.
Naturvårdsmomentet, som riktar sig till vård av skogsnaturen och miljöstöd för skogsägare, har växt under de senaste åren, och de flesta är överens om att det är ett bra stöd. Med hjälp av naturvårdsprojekt kan man korrigera en del misstag, som gjorts, och även förbättra skogsnaturens tillstånd.
Naturvårdsmomentet har under de flesta åren utnyttjas till största delen. Stöden för vård av ungskog och slyröjningar har däremot inte använts till fullo under de senaste åren. Därför är det inte en stor överraskning att man, i inbesparningens tecken, minskar på detta. Om det är rätt eller fel att skära i ett viktigt stöd kan man diskutera, men i regeringsförhandlingarna var man tvungen att prioritera bort mycket.
Om vi tänker lite vidare kring stöden för skogsbruket, kan man också fråga sig varför en åtgärd, som betalar sig tillbaka mångfalt, får stöd? Naturligtvis delvis därför att man med den moroten vill motivera skogsägarna att sköta sina skogar så att de producerar inkomster och välstånd både för skogsägarna och Finland.
Sverige har valt en annan väg, och där finns inget stöd att hämta för plantskogsvård. En välskött plantskog är en investering för framtiden och lönsam på lång sikt. Därför bör man, också utan stöd eller med ett mindre stöd, sköta sina plantskogar i god tid.
Björn Stenmark, Chefredaktör
Text: Björn Stenmark