Ledaren: Nu behövs unga skogsproffs!
Ledaren: Nu behövs unga skogsproffs!
Publicerad i Skogsbruket 2 / 22
DET ÄR INTE utan orsak skogen kallas Finlands gröna guld. Skogen är av stor betydelse för den finländska välfärden och rätt skött ökar betydelsen. Skogssektorn skapar arbetsplatser. Över 40 000 människor jobbar inom skogsindustrin. Indirekt sysselsätter den ytterligare 30 000 personer.
Allt tyder på att det finns gott om arbete inom skogsnäringen också i framtiden. Utvecklingen, driven av framför allt ökad miljö- och klimatmedvetenhet, går snabbt. Nya metoder och produkter presenteras på löpande band, och därför finns det en ständig efterfrågan på skogsproffs, allt från skogsarbetare till forskningsingenjörer. Då ligger de som har en färsk utbildning bra till.
Skogen och skogsbruket är också ett hett diskussionsämne. Debatten syns så gott som dagligen i de finländska medierna. Allt som oftast noteras brukandet av skogen som en negativ företeelse som förstör biodiversiteten, hindrar rekreationen och förhindrar eller påskyndar klimatförändringen.
Vill framtidens finländare jobba i en sådan bransch? Jag hoppas att de som överväger att inleda skogliga studier ser förbi rubrikerna och inser att just de behövs inom skogssektorn i framtiden. Möjligheterna att använda skogen på ett hållbart sätt är nämligen bevisligen många.
Skogsbranschen behöver ungdomar som ser på näringen med nya fördomsfria ögon, personer som utvecklar och informerar om skogsbruket på nya sätt. Erfarenhet och kunskap, inhämtad genom studier kombinerat med snabba nutida verktyg är viktiga faktorer att stöda sig på i framtiden. Allt kan tyvärr inte serveras som en TikTok. Fingertoppskänsla för omvärldens syn på skogsbruket och saklig information om varför man vidtar olika åtgärder behövs.
I tiderna var en av de viktigaste egenskaperna för skogsproffsen att ha en mage som klarade av att dricka stora mängder kaffe. Framtidens skogsproffs möter redan idag helt andra utmaningar.
Skogsägandet och motiven till varför man äger skog genomgår också ständiga förändringar. Det som var en sanning för 20–30 år sedan kan vara helt fel idag. Men det finns också kunskaper som aldrig blir föråldrade inom skogsbranschen. Kan du som skogsägare eller studerande redogöra för fotosyntesen och dess betydelse för att vi över huvudtaget har ett skogsbruk?
Björn Stenmark, Chefredaktör
Text: Björn Stenmark